10 regels
Een nieuwe manier van zakendoen

Hero Image 10 Nieuwe Regels

Ik vertel de mensen altijd dat ik een droom en een ambitie heb: de goede reputatie van Proove. Een reputatie die het aan twee heel verschillende factoren dankt.

Ten eerste, dat Proove een erkende leider in project controls is. Met ons sterke team twijfel ik er niet aan dat we in dat opzicht op het juiste spoor zitten.

Stijn Vande Vonder web C
Stijn Van de Vonder

Proove wil als bedrijf en werkgever een game changer zijn. Wij willen de regels veranderen van het spel dat we allemaal spelen.

Het tweede deel van mijn droom is altijd het belangrijkste geweest. Dat is het delen van het succes met de mensen die daar hard voor werken. Het betekent dat Proove als bedrijf en werkgever een game changer wil zijn. Wij willen de regels veranderen van het spel dat we allemaal spelen.

In november 2019 richtte een groep medewerkers van Proove Newways bv op, dat 100% van de aandelen van Proove kocht. Die dag werd mijn droom de onze. Newways is een partnership dat de visie en de waarden wil promoten die in dit artikel worden uitgelegd.

10 regels

Dit zijn de tien regels die we stap voor stap bij Proove hebben ingevoerd. Ze waren stuk voor stuk nieuw voor ons bedrijf. De meeste zijn nu helemaal realiteit. Andere vragen nog wat werk maar zijn zeker doelstellingen op korte termijn. Geen enkele regel is op zich spectaculair, maar samen bepalen ze onze hedendaagse bedrijfscultuur.

Niels Ligtvoet web C

Iedere medewerker werkt mee aan onze strategieontwikkeling en ook sales is een gezamenlijke inspanning. Hierdoor kun je echt impact hebben op onze organisatie en kun je veel verschillende dingen leren.

Niels Ligtvoet

1. Strategische participatie

In de meeste bedrijven bepaalt het management van bovenaf de strategie. Bij ons is dat anders. We beslissen er samen over tijdens onze jaarlijkse strategiedagen. Iedereen, van een junior planning engineer tot het management, kan deelnemen aan de discussie over investeringen, aanwervingen, marktpenetratie enzovoort. We beslissen samen over onze evolutie als bedrijf.

2. One Team

Wij hebben geen individuele streefcijfers of doelen per afdeling voor de verkoop of de financiële resultaten. Alleen streefdoelen voor het bedrijf. Ik heb in het verleden gezien hoe individuele verkoopdoelen (en de bonussen die erbij horen) het voor mensen moeilijker maken om als vertrouwde adviseurs te handelen. Dat is een offer dat wij niet willen brengen.

Learn More

3. Om het even waar en wanneer

Het kan ons echt niets schelen waar en wanneer onze mensen werken. Als ze maar presteren! Kun je presteren terwijl je ‘s nachts op een Portugees strand werkt? Prima. Kun je de sociale contacten op kantoor niet missen? Goed. Als je zoals ik liefst thuis (en ‘s avonds) werkt en overdag gaat hardlopen, dan kan dat ook. (Een belangrijke opmerking bij deze regel is dat de meeste van onze klanten wel vaste werkschema’s hanteren en we ons daar uiteraard naar moeten schikken.)

4. Geen verkoop

Als vertrouwde adviseurs zijn wij gestopt met ‘verkopen’. Wij hebben geen verkopers in ons team. Onze gekwalificeerde en betrouwbare consultants brengen onze diensten aan de man/vrouw, van engineer tot engineer. Al onze voorstellen zijn correct geprijsd, met een normale marge, al vanaf versie 0.1. Wij doen niet mee aan het spelletje van verkoop – inkoop, waarin je met een te hoge prijs begint en dan neerwaarts onderhandelt.

Canva team

5. Geen organigram

Wij hebben geen klassiek hiërarchisch organigram. Natuurlijk hebben we mensen (onze Leads) met de anciënniteit en de bewezen vaardigheden om initiatieven en beslissingen te nemen in naam van het bedrijf, maar dat geeft hen niet het recht om tegenover collega's op te treden als een destructieve baas.


Proove moet een positieve en aangename werkplek zijn waar wederzijds respect en vertrouwen de kernwaarden tussen collega's zijn. In onze organisatie staat het individu centraal. De cohesie wordt gewaarborgd door persoonlijke relaties tussen individuen. De hechte persoonlijke relaties tussen alle medewerkers zullen onze samenhang als team bepalen.

Lees meer

6. Transparante lonen

Wij streven naar een eerlijk en transparant loonsysteem. Wij hebben vaste loonschalen voor de verschillende functiecategorieën en een systeem voor loonsverhogingen waarover niet wordt onderhandeld. Daardoor slagen we er soms niet in om talenten aan te trekken of te behouden, maar wij vinden de algemene rechtvaardigheid veel belangrijker. Onze lonen zijn marktconform, niet minder en niet meer. Het verschil zit niet in het basisloon maar in wat in de regels 9 en 10 wordt beschreven.

7. Betaald overwerk

Wij vinden met moeilijk aanvaardbaar dat veel bedrijven onbetaald overwerk eisen door het als een onderdeel van de functie te beschouwen. Bij Proove maken we ook overuren wanneer dat nodig is om de gewenste kwaliteit te leveren. Maar niet onbetaald. We hebben de Belgische Wet Peeters geïmplementeerd, wat betekent dat mensen hun overuren vergoed krijgen in de vorm van loon of vrije dagen. Dat kiezen ze zelf. De balans tussen werk en privéleven moet altijd een persoonlijke keuze zijn.

8. Open boeken

Wij vinden dat de boekhoudkundige cijfers (inclusief onze winst) met iedereen in het bedrijf gedeeld moeten worden. We spelen het spel eerlijk, wat hebben we dus te verbergen? Ja, als je als consultant de inkomsten vergelijkt met je loon, is dat eerst een schok. Maar wij zien het liever als een blikopener. De meeste (jonge) professionals hebben geen idee van de vele kosten die een bedrijf maakt. De transparantie over onze kostenstructuur is ook een enorme leerervaring voor hen. En ze maakt regel 9 mogelijk.

We doen wat we zeggen!

Bekijk hier ons financieel dashboard
Toon het me!
Frédéric Debouche web C

In 8 jaar ging ik van “mijn eerste baan” naar “ik ben een partner in een veelbelovend bedrijf”. Dit was een ongelooflijke reis en gaf me een uniek gevoel en laat zien hoe waardevol je bent. Dit gevoel willen we met zoveel mogelijk collega's delen!

Frédéric Debouche

9. Winstdeling

Wij geloven in een systeem waarin hard werken voor iedereen lonend is. Bij Proove hebben we sinds 2019 een winstdelingssysteem ingevoerd waarmee een aanzienlijk percentage van de bedrijfswinst terugvloeit naar het team. We werken allemaal (cf. One Team) hard om de bedrijfsopbrengst te maximaliseren en vervolgens verdelen we ze eerlijk. Dit is duidelijk een win-win voor de eigenaars en de werknemers.

10. Eigendom van de mensen

De laatste regel belichaamt onze overtuiging dat een servicebedrijf als het onze alleen duurzaam kan zijn als het eigendom is van de mensen die er werken. Wij willen geen externe aandeelhouders of investeerders. Het idee is dat het actieve management op elk moment eigenaar moet zijn van de onderneming. Pas gepromoveerde managers krijgen de kans om mee te doen, terwijl mensen die vertrekken hun aandelen tegen een gepubliceerde prijs moeten verkopen. Dit lijkt een veel gezondere situatie dan dat ons team ergens in de toekomst aan mijn kinderen moet rapporteren.

Deze 10 regels zijn bedoeld om een eigentijds bedrijf te creëren dat het lef heeft om sommige traditionele regels van het zakenleven anders te bekijken. Zoals ik al zei, geen enkele regel is misschien baanbrekend, maar samen creëren ze nieuwe manieren van zakendoen.

Learn More

We willen onze nieuwe manieren van zakendoen bewijzen.

Gerelateerde inhoud